Goede voornemens?

“En wat is jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar? “ vraagt mijn vriendin tijdens een anderhalve meter wandeling in het mooie Amelisweerd.

Ik ben even stil….. denk na…”Kom op, je weet toch wel wat?’.


Nou eh… eerlijk gezegd niet. Jaren geleden ben ik al gestopt met het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Waarom?

Jarenlang heb ik het wel gedaan en per jaar werd ik gefrustreerder. Het komende jaar wil ik echt:…. kilo afvallen, meer gaan sporten, beter voor mezelf zorgen, meer tijd aan….. (vul zelf maar in; activiteiten en personen)… om aan het eind van het jaar telkens te concluderen dat het niet gelukt was…

Maar waarom lukte het eigenlijk vaak niet?


Ik ben niet de enige, uit herhaaldelijke peilingen onder de Nederlandse bevolking blijkt dat slechts 1/3 van de mensen met goede voornemens deze ook volhoudt. De andere 2/3 haakt dus af. Een kleine troost dat ik in dit geval tot de meerderheid behoor 😊. Maar waarom houden we het niet vol? Zelf merk ik dat ik bij het uitblijven van resultaat snel opgeef; “Zie je wel, het lukt me toch niet.”. Ik leg de lat hoog voor mezelf en als resultaat uitblijft of te langzaam komt, dan stop ik -Vaak gaat het om gedrag dat ik wil veranderen en dat valt niet mee. Iets wat al zo lang ingesleten gedrag is, is moeilijk om te veranderen. Dat vraagt doorzettingsvermogen, juist als het niet snel gaat. En – misschien wel mijn grootste valkuil - ik vind dat ik het zelf moet kunnen.

Herken je dat? Ikke zelluf doen? Hoe vaak lukt het jou om je goede voornemens te laten slagen? Weet je ook waaróm je een goed voornemen hebt? Wat jouw doel is? Maar- nog belangrijker- wat jouw behoefte achter dit voornemen is?

Vaak staan we in de doe-modus en is ons voornemen ook in ‘to do” geformuleerd. Maar achter dat voornemen zitten behoeften, normen en waarden, motieven en overtuigingen. Dat zit in ons onderbewuste. Zolang we hard aan ons goede voornemen werken maar we ons niet bewust zijn van het onderbewuste, zal dat harde werken minder effectief zijn. Pas als we meer zicht krijgen op dit onderbewuste, meer zicht krijgen op het wát en wáárom van dit goede voornemen, zal dit ook meer positief effect hebben op het behalen van de goede voornemen(s).

Het is dus belangrijk het waarom van je voornemen helder te krijgen: Wat vind je echt belangrijk in je leven, wat drijft je?

Als ik daar zelf over nadenk, kom ik opnieuw tot de conclusie dat ik geen goede voornemens voor het nieuwe jaar maak, alleen omdat iedereen dat lijkt te doen.


Wat wil ik dan wel? Ik wil veel meer leven in het hier en nu. Ook- of juist- in deze Corona tijden. Als ik de traditie om goede voornemens te maken, los laat, krijg ik meer ruimte om te verkennen en ervaren wat mijn behoefte is. Wat ik écht belangrijk vind in het leven van alledag. En één van de behoeftes die daarbij in het oog springt is, paradoxaal genoeg, mijn verkenningstocht delen met anderen. Door er over te praten worden mijn behoeften steeds duidelijker en concreter. En wanneer ik dat met anderen deel is de kans ook groter dat de ander mij kan helpen bij het verwezenlijken van deze behoeften. Ik merk dat ik het prettig vind om met een ander te sparren. Het is voor mij ook een stok achter de deur om vol te houden.


Wil jij ook meer zicht krijgen op je -misschien nog onbewuste- behoeftes? Wil jij je voornemens ook concreter en tast/haalbaarder maken? Zodat je de reis ook echt volhoudt?


In mijn coachpraktijk merk ik dat cliënten het prettig vinden als ik een stukje met hen meeloop. Samen met hen op ontdekkingsreis ga naar wat hun echt drijft en wat ze zouden willen bereiken.


In deze Corona tijden is dat stukje meelopen niet eens figuurlijk meer. Ook letterlijk kan ik een stukje met jou meelopen. We gaan wandelen in de natuur. Op gepaste afstand en toch nabij genoeg om samen jouw reis te vervolgen.

Vind je dat toch niet veilig genoeg? Ik bied ook online- coaching aan. Dan gaan we samen op digitale ontdekkingsreis.Aarzel niet en neem gerust contact met me op voor meer informatie!
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven